Logo VIOE

Stro- & Rietdekken Inleiding

U bevindt zich hier: Home Stro- & Rietdekken Inleiding

Inleiding

Popup Afdrukken Popup E-mail

Stro- en rietdekken zijn dakdektechnieken voor weke daken. Een week dak wordt in tegenstelling tot een hard dak niet met pannen of leien gedekt, maar met stro of riet.

De kracht van riet en (rogge)stro als dakbedekking ligt in hun holle binnenkant. Die zorgt ervoor dat ze niet onmiddellijk rotten als ze in contact komen met water. Het bundelen van de stengels en de lege ruimte ertussen zorgen voor het prima isolerende en ventilerende vermogen. Bovendien zijn het lichte materialen zodat je geen al te zware (en dure) houten onderconstructie nodig hebt.

Het gebruik van organisch dakdekmateriaal stamt uit de prehistorie en leeft tot op vandaag door in onze gewesten. Het harde dak heeft weliswaar ruimschoots de bovenhand gehaald, maar er worden nog steeds daken met riet gedekt.

Restauratie belicht de eigenschappen van stro- en rietdaken, besteedt aandacht aan mogelijke schadebeelden en biedt informatie over bescherming en restauratie.

Typologie deelt weke daken in naar dakvorm en dektechniek, belicht de belangrijkste componenten van de dakconstructie en de deklagen en biedt een overzicht van de mogelijke afwerkings- en decoratie-elementen.

Techniek handelt over de voorbereiding en uitvoering van het stro- en rietdekken.

Ambacht gaat dieper in op de benodigde werktuigen en de geschiedenis van het ambacht.

Meer info zet je op weg als je nog meer informatie wenst met een overzicht van boeken, artikels, vaktijdschriften, websites, bevoegde overheidsinstanties enzovoort.

Sommige teksten uit het onderdeel "Stro- en rietdekken" zijn gebaseerd op een herziene versie van de brochure TOELEN, T. (red.) i.o.v. Het Domein Bokrijk vzw, Stro- & rietdekken, Bokrijk, 2003.