Logo VIOE
U bevindt zich hier: Home Kaleien Inleiding

Inleiding

Popup Afdrukken Popup E-mail

Kaleien is een historische afwerkingstechniek voor muurwerk waarbij een fijne mortelpap op basis van kalk en een vulstof (meestal zand) aangebracht wordt.

Kalei of kaleisel laat de structuur van het onderliggend muurwerk doorschemeren. Het is hoofdzakelijk een toepassing voor het exterieur en het gebeurt omwille van beschermende en/of decoratieve doeleinden. De techniek is een mengvorm tussen kalkpleister en kalkverf.

Mogelijke synoniemen zijn ‚??sausen‚??, ‚??slemmen‚??, ‚??vertinnen‚?? of ‚??grauwen‚??.

De term ‚??kaleien‚?? wordt vandaag vaak misbruikt. Een echt kaleisel bevat geen cement. De toevoeging van cement doet de intrinsieke kwaliteit van een kaleimengsel teniet. Een muur afgewerkt met kalk is immers ademend en behoorlijk barstbestendig. Een cementafwerking daarentegen verstoort het ademend vermogen van een muur, wat tot vochtproblemen kan leiden. Bovendien is cement veel harder en dus gevoeliger voor scheurschade.

Restauratie belicht de eigenschappen van kaleimengsels, gaat dieper in op de samenstelling, besteedt aandacht aan mogelijke schadebeelden en biedt informatie over bescherming en onderhoud.

Typologie schetst een overzicht van de mogelijke toepassingen van kaleien.

Techniek handelt over de voorbereiding en uitvoering van het kaleien.

Ambacht gaat dieper in op de benodigde werktuigen en de geschiedenis van de techniek.

Meer info zet je op weg als je nog meer informatie wenst met een overzicht van boeken, artikels, vaktijdschriften, websites, bevoegde overheidsinstanties enzovoort.