Logo VIOE
U bevindt zich hier: Home Smeedwerk Ambacht Werkplaats Inrichting

Inrichting

Webwijzer Bibliografie Contact Popup Afdrukken Popup E-mail
Presentatie afbeeldingen
U dient te beschikken over de flashplayer om deze afbeeldingen te bekijken. U kan surfen naar http://get.adobe.com/flashplayer/om deze te downloaden.

U kan de afbeeldingen echter ook bekijken in een alternatieve weergave binnen deze website.

Start Slideshow
Pauzeer Slideshow
Vorige slide
Volgende slide
Popup lijst afbeeldingen

De omvang en complexiteit van een smidse is in de eerste plaats afhankelijk van de aard van het bedrijf. Meestal is er slechts één niveau, zonder bovenverdieping of kelder. De smidse ligt vaak naast of achter het woonhuis van de smid. Vaak worden woonhuis en smidse met elkaar verbonden door een kantoorruimte waar de smid zijn administratie afhandelt. In grote (kunst)smederijen tracht men ook de tekenkamer en een afdeling voor fijn werk apart onder te brengen.

De wanden van de smidse bestaan doorgaans uit onbewerkt metselwerk. Voor het dak is een ijzerconstructie aangewezen. De deuren zijn voldoende groot om grote objecten en zware stukken ijzer gemakkelijk binnen te kunnen brengen. De omgeving van de ingang wordt zo goed mogelijk vrij van rommel gehouden.

De vloer van een eenvoudige dorpssmidse bestaat vroeger altijd uit leem. Rond de vuurhaard en het aambeeld is een stevigere bevloering aangewezen, bijvoorbeeld een sterke houten vloer. Cement en asfalt zijn uit den boze omdat die onvoldoende veerkrachtig zijn. Ze zouden scheuren onder het veelvuldige slaan met de smeedhamers. De vloer onder het aambeeld moet goed gefundeerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van vaten zand in de grond. Daarop wordt een eikenhouten deksel geplaatst, waarop het aambeeld geplaatst wordt. Andere mogelijke funderingen zijn met ijzer beslagen houten klossen en steenblokken.

Hoewel de smid voordeel doet bij orde en netheid, ogen de meeste dorpssmidsen erg rommelig. Kolen, aanmaakhout, ijzerwaren en afgewerkte stukken worden in de smidse zelf ofwel in een zijkamer opgeslagen. Het staaf- en plaatijzer wordt best in vakken langs de blinde wanden opgeborgen, zodat men minder tijd verliest bij het zoeken van geschikt materiaal. De kleinere hulpstukken worden zoveel mogelijk in de smidse aan de muren opgehangen of opgeborgen in laden. Meestal worden ook enkele afsluitbare kasten voorzien. Ook enkele kleine, sterke bankjes die overal kunnen ingezet worden komen altijd van pas.