Logo VIOE
U bevindt zich hier: Home Smeedwerk

Inleiding

Webwijzer Bibliografie Contact Popup Afdrukken Popup E-mail

Smeedwerk is de verzamelnaam voor metalen werkstukken die met hamers bewerkt zijn, meestal in gloeiende toestand. Deze website focust in de eerste plaats op historisch, functioneel smeedwerk in en om het huis. Geografisch komt het zwaartepunt op het platteland in de Lage Landen te liggen. Chronologisch krijgen de voorbije eeuwen de meeste aandacht. Ook andere gebieden, culturen en tijdsvakken komen aan bod, net als de stedelijke context en verwante metaalberoepen, maar slechts in mindere mate.

Restauratie biedt advies over hoe je smeedwerk moet laten restaureren en onderhouden.

Typologie biedt een ruim overzicht van mogelijke voorwerpen die met smeedwerk kunnen worden gemaakt, evenals de kenmerken van de verschillende historische stijlstromingen.

Techniek behandelt de technische aspecten van het smeden: het samenbrengen of scheiden van onderdelen en de verdere afwerking.

Ambacht gaat dieper in op de werkplaats en de werktuigen, maar ook op de evolutie van het ambacht en de positie van een smid in de maatschappij.

Meer info zet je op weg als je nog meer informatie wenst met een overzicht van boeken, artikels, vaktijdschriften, websites, bevoegde overheidsinstanties enzovoort.